top of page
  • Γινάργυρος Ελευθέριος

Καινούργιο κουτάβι στο σπίτι


Σίγουρα, όλα τα κουτάβια είναι αξιαγάπητα και πάντα η ιδέα να αποκτήσουμε ένα, φαντάζει αρκετά δελεαστική. Παρ' όλα αυτά, το να αποκτήσεις ένα κουτάβι, συνιστά μια κάποια ευθύνη, έχοντας στο νου πως δεν θα μείνει κουτάβι για πάντα. Μέσα σε ένα χρόνο, θα έχει γίνει ένας ενήλικας σκύλος, του οποίου το μέσο προσδόκιμο ζωής, θα είναι δέκα χρόνια ή και περισσότερο. Πριν αποκτήσουμε ένα κουτάβι λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούμε, αν είμαστε έτοιμοι, για μια μακροχρόνια δέσμευση, η οποία όμως είναι σίγουρο, ότι θα μας αποφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Από πού θα πρέπει να πάρω το κουτάβι;

Αρχικά, θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο, προκειμένου να σας προτείνει, ποια ράτσα σκύλου, θα ταίριαζε ίσως περισσότερο, στον τρόπο και τις συνθήκες ζωής σας.

Από εκεί και πέρα, τα φιλοζωικά σωματεία, αλλά και τα κέντρα περίθαλψης αδέσποτων ζώων, πάντα ψάχνουν για καλές οικογένειες, που θέλουν να υιοθετήσουν ένα κουταβάκι, ή και έναν σκύλο μεγαλύτερο σε ηλικία. Μια τέτοια υιοθεσία, θα έχει διπλό όφελος και για εσάς, μιας και θα σώσετε ένα σκυλάκι που το έχει πολύ ανάγκη, με ελάχιστο, ως μηδαμινό, κόστος υιοθεσίας.

Αν θέλετε να αγοράστε ένα σκυλάκι από εκτροφέα, είναι πολύ σημαντικό, να δείτε το χώρο όπου μεγαλώνουν τα σκυλιά, τις συνθήκες διαβίωσης τους, αλλά και να πάρετε κάποιες πληροφορίες, για το ιστορικό των γονιών τους.

Πώς μπορώ να ξέρω, αν το κουτάβι είναι υγιές;

Αν υιοθετήσετε ένα κουτάβι, το οποίο πάσχει ήδη από κάποια ασθένεια, είναι πολύ πιθανό, ότι δεν θα αναρρώσει πλήρως ποτέ. Ένα υγιές κουτάβι, κανονικά, θα πρέπει να έχει καθαρά, διαυγή μάτια και λαμπερό τρίχωμα. Αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι, με μεγάλη στρογγυλή κοιλιά ή με βρώμικο, θαμπό τρίχωμα. Προσκομίστε το κουτάβι στον κτηνίατρο σας, για έλεγχο, το συντομότερο δυνατό. Αυτός είναι ο καταλληλότερος να σας πει, αν το κουτάβι φαίνεται υγιές, αλλά και να εντοπίσει γενετήσια προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να το επηρεάσουν αργότερα.

Τι ερωτήσεις θα πρέπει να κάνω στον εκτροφέα;

Πριν υιοθετήσετε το κουτάβι, ρωτήστε σχετικά με την φροντίδα, που έλαβε μέχρι στιγμής. Μάθετε αν του έγινε κάποιος εμβολιασμός και αν ναι ζητήστε να σας δώσουν το πιστοποιητικό του (υπογεγραμμένο βιβλιάριο). Όλα τα κουτάβια είναι δυνητικοί φορείς ενδοπαρασίτων (σκουληκιών), για αυτό και ο τακτικός αποπαρασιτισμός τους είναι πολύ σημαντικός. Μάθετε πότε του δόθηκε αντιπαρασιτική αγωγή τελευταία φορά και στη συνέχεια συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με το πώς να την συνεχίσετε.

Τι εξοπλισμό θα πρέπει να έχω;

Σιγουρευτείτε πως έχετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε, πριν φέρετε το κουτάβι σπίτι, όπως φαγητό, μπολ νερού και φαγητού καθώς και κρεβατάκι. Κάποια παιχνίδια επίσης δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.

Τι γίνεται αν έχω και άλλα κατοικίδια;

Μέχρι το κουτάβι σας να ολοκληρώσει τα εμβόλια του, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή μόνο με πλήρως εμβολιασμένα ζώα. Αν έχετε και άλλα κατοικίδια, γνωρίστε τα σταδιακά στο κουτάβι και μην τα αφήνετε μόνα τους, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι σημαντικό για ένα κουτάβι, να γνωρίσει άλλα ζώα και ανθρώπους, το συντομότερο δυνατό. Μόλις το κουτάβι σας ολοκληρώσει τα εμβόλια του, δοκιμάστε να το βγάλετε σιγά σιγά για βόλτα. Τέλος, υπάρχουν μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών, όπου γνωρίζουν άλλα κουτάβια, της ίδιας ηλικίας, παίζοντας όλη μέρα.

Τι άλλο χρειάζεται να κάνω;

Αρχικά, προγραμματίστε έναν έλεγχο από τον κτηνίατρο σας, το συντομότερο. Επίσης, το τακτικό χτένισμα - grooming, θα κρατήσει το κατοικίδιο σας σε άψογη κατάσταση. Αν το αρχίσετε από νωρίς, τότε πολύ σύντομα το ζώο σας θα το συνηθίσει και από ένα σημείο και μετά θα φτάσει ακόμα και να αποζητά αυτή τη φροντίδα. Οι οδοντικές νόσοι είναι αρκετά συχνές στους σκύλους, μπορούν όμως εύκολα να αποφευχθούν, όπως και στους ανθρώπους, με το συχνό βούρτσισμα των δοντιών. Αν αρχίστε από μικρή ηλικία να του βουρτσίζετε τα δόντια, τότε η διαδικασία αυτή θα γίνει πολύ πιο εύκολη με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόπαστες σκύλων, ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Αποφύγετε την ανθρώπινη οδοντόκρεμα, καθώς η γεύση που αφήνει είναι δυσάρεστη στους σκύλους και επίσης η κατάποση της, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μια καλή συχνότητα, για το βούρτσισμα των δοντιών, είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Πρέπει να εμβολιάσω το κουτάβι μου;

Υπάρχουν κάποιες αρκετά μεταδοτικές και πιθανότατα θανατηφόρες ασθένειες, από τις οποίες μπορεί να νοσήσει ο σκύλος σας. Για τις περισσότερες από αυτές δεν υπάρχει καν θεραπεία και η πρόγνωση για τα νεαρά κουτάβια που προσβάλλουν, είναι από αρκετά επιφυλακτική, ως άσχημη. Η πιο απλή προστασία από τις νόσους αυτές, είναι ο εμβολιασμός των ζώων. Ο καλύτερος τρόπος, για να βεβαιωθείτε, ότι το κουτάβι σας είναι, αλλά και ότι θα παραμείνει προστατευμένο, είναι να ολοκληρώσετε τα αρχικά του εμβόλια, αλλά και να επαναλαμβάνετε τους ετήσιους αναμνηστικούς εμβολιασμούς του τακτικά, στο προτεινόμενο από τον κτηνίατρο σας, χρονικό διάστημα.

Πότε μπορώ να στειρώσω το κουτάβι μου;

Τα κουτάβια, μπορούν να στειρωθούν, μετά την ηλικία των 7 - 8 μηνών για τα αρσενικά ή αφού παρουσιάσουν τη πρώτη τους περίοδο και μετά για τα θηλυκά. Το καλύτερο είναι να το συζητήστε με τον κτηνίατρο σας, όταν του πάτε το κουταβάκι για τα πρώτα του εμβόλια και σε συνεννόηση με αυτόν να το προγραμματίσετε.

Αν και το να αποκτήσεις έναν σκύλο, αποτελεί μια μακροχρόνια δέσμευση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση που θα αναπτυχθεί και οι εμπειρίες που θα αποκομίστε, θα είναι ανεπανάληπτες.

1,395 views1 comment
bottom of page