top of page
  • Γινάργυρος Ελευθέριος

Τα πάντα σχετικά με τους ψύλλους


Οι ψύλλοι, αποτελούν ίσως το πιο συχνό εξωπαράσιτο των ζώων συντροφιάς. Σχεδόν κάθε κατοικίδιο, έχει μολυνθεί από ψύλλους σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Παρ' όλα αυτά, με την έλευση πλέον μοντέρνων παρασιτοκτόνων, μπορούμε να σταματήσουμε τις μολύνσεις από ψύλλους, πριν αυτές αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για το κατοικίδιο μας. Δουλεύοντας σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύει σχετικά με το πως να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά, θα μπορέσετε να κρατήσετε το ζώο σας ασφαλές, μακριά από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεφορτωθώ τους ψύλλους;

Οι ψύλλοι, είναι πολύ μικρά κοκκινο-καφέ έντομα, τα οποία έχουν έναν αρκετά περίπλοκο κύκλο ζωής μακριά από τα κατοικίδια μας. Μόνο οι ενήλικοι ψύλλοι ζουν πάνω στο ζώο, ενώ οι πρώιμες μορφές τους ζουν ελεύθερα στο περιβάλλον του (κυρίως στα σεντόνια, μαξιλάρια ή στο κρεβατάκι του). Για κάθε ψύλλο που βλέπετε στο κατοικίδιο σας, είναι πιθανό πως υπάρχουν εκατοντάδες νεαροί ψύλλοι στο περιβάλλον του, οι οποίοι περιμένουν να ενηλικιωθούν, για να ανέβουν πάνω του.

Που ακριβώς ζουν οι ψύλλοι;

Οι ενήλικοι ψύλλοι, γεννούν αβγά στο τρίχωμα των ζώων. Κάθε θηλυκός ψύλλος, μπορεί να γεννάει δεκάδες αβγά ανά ημέρα. Τα αβγά τους είναι λευκά στο χρώμα και έχουν μέγεθος περίπου όσο και ένας κόκκος αλατιού. Δεν κολλάνε ακριβώς στο τρίχωμα των ζώων και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα πέφτουν στο έδαφος.

Μετά από μερικές ημέρες, εκκολάπτεται από το αβγό, μια προνύμφη σαν πολύ μικρό σκουληκάκι, η οποία κρύβεται στα χαλιά, σε τρύπες του πατώματος, αλλά κυρίως στα πράγματα του κατοικίδιου σας. Οι προνύμφες τρέφονται με σκόνη, ή με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων, τα οποία αποτελούνται κυρίως από άπεπτο αίμα.

Μετά από κάποιο διάστημα, η προνύμφη σχηματίζει ένα κουκούλι, μέσα στο οποίο μετατρέπεται σε ενήλικο ψύλλο. Οι προνύμφες, μπορεί να παραμείνουν στο κουκούλι για αρκετούς μήνες, τελικά όμως το σπάνε, βγαίνουν από τα μέρη που κρύβονταν και είναι έτοιμες να αναζητήσουν φαγητό. Αν δεν μπορούν να βρουν σκύλο ή γάτα (για τους οποίους έχουν μια σαφή προτίμηση), θα πηδήξουν σε οποιοδήποτε θερμόαιμο ζώο βρουν, ακόμα και σε ανθρώπους. Τα σπίτια με κεντρική θέρμανση, παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες στους ψύλλους, για να ολοκληρώσουν την μεταμόρφωση τους από αβγό σε ενήλικο παράσιτο. Το ελάχιστο διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου είναι 2,5 με 3 εβδομάδες, παρ' όλα αυτά οι νεαροί ψύλλοι, μπορεί να παραμείνουν σε αυτό το στάδιο, για πάνω από ένα χρόνο, πριν ενηλικιωθούν και "εξορμήσουν" στο κατοικίδιο σας.

Με ποιο τρόπο βλάπτουν οι ψύλλοι την υγεία του ζώου μου;

Οι ψύλλοι αποτελούν πιθανότατα, το πιο συχνό αίτιο δερματικών παθήσεων στον σκύλο και στη γάτα. Το σάλιο των ψύλλων, περιέχει ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την πήξη του αίματος, μέχρι να ολοκληρώσει ο ψύλλος το γεύμα του, με τις ουσίες αυτές να προκαλούν αρκετά συχνά, αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα. Τα περισσότερα κατοικίδια, δεν επηρεάζονται από αυτές τις αλλεργίες, αυτά που επηρεάζονται όμως, υποφέρουν από έντονη φαγούρα. Τα ζώα αυτά γλείφονται ή ξύνονται εντόνως, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το τρίχωμα τους, αλλά και να ερεθίζουν κομμάτια του δέρματος τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και μικροτραυματισμούς, από το έντονο ξύσιμο. Οι αλλεργίες αυτές και τα συμπτώματα τους, εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου ο αριθμός των ψύλλων είναι στο ζενίθ του. Τα δερματικά προβλήματα, είναι αρκετά πιθανό να συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αφού ο ψύλλος που τα προκάλεσε αποτελέσει παρελθόν. Σταδιακά όμως θα εξαφανιστούν, αν χορηγήσετε στο κατοικίδιο σας ειδική θεραπεία για τους ψύλλους, την οποία όμως θα πρέπει να διατηρήσετε, έτσι ώστε να εμποδίσετε την επανεμφάνιση τους. Αν το πρόβλημα που παρουσιάζει το κατοικίδιο σας είναι αρκετά έντονο, ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας γράψει κάποια φάρμακα, προκειμένου να το βοηθήσει με τη φαγούρα.

Οι ψύλλοι προκαλούν μόνο δερματικά προβλήματα;

Οι άωρες μορφές των ψύλλων, είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν διάφορες λοιμώξεις ή ακόμα και αβγά άλλων παρασίτων, όπως των ταινιών ("σκουληκιών" του εντέρου). Αν ο ψύλλος καταποθεί τυχαία από κάποιο ζώο, τότε οι ταινίες αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο έντερο του. Τα παράσιτα αυτά, μπορεί να φτάσουν σε μήκος ακόμα και τα 60 εκατοστά, μέσα στο έντερο του ζώου. Αν εντοπίσετε ψύλλους πάνω στο κατοικίδιο σας, το καλύτερο θα ήταν, εκτός από την ειδική αγωγή για τα εξωπαράσιτα, να του χορηγηθεί και επιπλέον αγωγή για τα ενδοπαράσιτα, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο σας.

Πως μπορώ να ξέρω αν το κατοικίδιο μου έχει ψύλλους;

- Πάρτε ένα κομμάτι λευκού χαρτιού (χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας) και βρέξτε ελάχιστα την μία του πλευρά, κάτω από τον νεροχύτη.

- Τοποθετήστε το χαρτί σε μια λεία επιφάνεια, με τη βρεγμένη του πλευρά προς τα πάνω.

- Τοποθετήστε το κατοικίδιο σας ακριβώς δίπλα από το χαρτί.

- Βουρτσίστε το τρίχωμα της πλάτης του, έτσι ώστε οι τρίχες να πέφτουν επάνω στο χαρτί.

- Διπλώστε το χαρτί και πιέστε δυνατά.

- Αν εντοπίσετε μικρές κηλίδες, καφε-κόκκινου χρώματος, αυτές οφείλονται σε περιττώματα ψύλλων με άπεπτο αίμα.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου το ζώο σας μπορεί να πάσχει από ψύλλους, χωρίς τα παραπάνω ευρήματα. Αν παρατηρείτε το ζώο σας να ξύνεται εντόνως, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Πως μπορώ να ξεφορτωθώ τους ψύλλους;

Το μυστικό για έναν επιτυχή έλεγχο των ψύλλων, είναι να χρησιμοποιήσετε τόσο στο κατοικίδιο σας όσο και στο περιβάλλον του, αποτελεσματικά προϊόντα, τα οποία σκοτώνουν τις ενήλικες αλλά και τις άωρες μορφές των ψύλλων. Στο εμπόριο διατίθεται μια ευρεία γκάμα από χάπια, σαμπουάν, σκόνες, αμπούλες και spray, τα οποία σκοτώνουν τους ψύλλους στο τρίχωμα του ζώου σας. Να έχετε όμως υπόψιν, ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο αποτελεσματικά, με αυτά που θα βρείτε στον κτηνίατρο σας να είναι συνήθως πολύ καλύτερα από αυτά που πωλούνται σε super market η pet shop.

Τι σημαίνει περιβαλλοντικός έλεγχος των ψύλλων;

Για να εξαλείψετε τους ψύλλους, θα πρέπει να δώσετε σημασία, εκτός από το κατοικίδιο σας και στα μέρη που περνά τον περισσότερο χρόνο του, με ιδιαίτερη έμφαση εκεί που κοιμάται (κρεβατάκι, σεντόνια, μαξιλάρι). Όλα αυτά θα πρέπει να πλυθούν σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να ψεκαστούν με εντομοκτόνο spray. Επιπλέον, το να σκουπίσετε τα χαλιά σας καλά με την ηλεκτρική σκούπα, βοηθά στο να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των άωρων μορφών των ψύλλων. Κάποια προϊόντα, έχουν δράση έναντι στους ψύλλους αυτούς καθαυτούς, ενώ άλλα εμποδίζουν τις άωρες μορφές τους να αναπτυχθούν και να μολύνουν το ζώο σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας, σχετικά με το ποιο προϊόν ή ποιος συνδυασμός προϊόντων σας ταιριάζει καλύτερα.

Αν έχω και άλλα κατοικίδια στο σπίτι;

Όλες οι γάτες και οι σκύλοι του σπιτιού, θα πρέπει να λάβουν αντιπαρασιτική αγωγή, ακόμη και αν μόνο ένα από αυτά φαίνεται να έχει μολυνθεί από ψύλλους. Επιπλέον η αγωγή αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ εύκολο τα ζώα σας να επαναμολυνθούν από άλλα ζώα, ή από το περιβάλλον.

Συμπέρασμα

Οι ψύλλοι μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα σε σπίτια με κεντρική θέρμανση, ειδικά αν σε αυτά υπάρχουν και περισσότερα από ένα κατοικίδια. Αν χρησιμοποιείτε συστηματικά την αντιπαρασιτική αγωγή που προτείνεται από τον κτηνίατρο σας, θα μπορείτε να προστατεύσετε αποτελεσματικά τα κατοικίδια σας, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν μπορείτε σημειώνετε στο ημερολόγιο ή βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας, πότε είναι η επόμενη αντιπαρασιτική αγωγή και μην βασίζεστε αποκλειστικά στη μνήμη σας.

495 views0 comments
bottom of page