top of page
  • Γινάργυρος Ελευθέριος

ΣΤΕΙΡΩΣΗ


Ο όρος στείρωση στα θηλυκά, αναφέρεται συνήθως στην ωοθηστερεκτομή τους, δηλαδή στην χειρουργική αφαίρεση του συνόλου του γεννητικού τους συστήματος (μήτρα και ωοθήκες), ενώ στα αρσενικά στον ευνουχισμό τους, δηλαδή στην χειρουργική αφαίρεση και των δύο όρχεων. Αν και υπάρχουν και άλλες μέθοδοι στείρωσης, δεν επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, των δύο που προαναφέρθηκαν, ή μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, γι' αυτό και στο κτηνιατρείο, εφαρμόζουμε μόνο τις δύο αυτές μεθόδους. Η προτιμότερη ηλικία για στείρωση είναι μετά τους 7 με 8 μήνες, ή αφού τα θηλυκά, παρουσιάσουν τη πρώτη τους περίοδο και μετά, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και η ενήβωση τους.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: Έρευνες έχουν δείξει πως οι στειρωμένοι αρσενικοί σκύλοι ζουν ως και 18% περισσότερο από τους αστείρωτους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους στειρωμένους θηλυκούς σκύλους, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 23%.

  2. Καλύτερη υγεία του ζώου: Τα στειρωμένα ζώα, έχουν πολύ λιγότερες, ως και μηδαμινές πιθανότητες, να εμφανίσουν πολύ σοβαρές ασθένειες του γεννητικού συστήματος, όπως η πυομήτρα, ο καρκίνος του μαστού ή της μήτρας για τα θηλυκά ζώα και ο καρκίνος των όρχεων ή η υπερπλασία του προστάτη για τα αρσενικά. Επειδή η εμφάνιση των ασθενειών αυτών, εξαρτάται από την επίδραση των ορμονών, όσο πιο κοντά γίνει η στείρωση στην ηλικία που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τους.

  3. Διόρθωση της συμπεριφοράς του ζώου: Η στείρωση απαλύνει, ή και διορθώνει ακόμα, αρκετές προβληματικές εκδηλώσεις συμπεριφοράς των ζώων, όπως είναι η επιθετικότητα, και το μαρκάρισμα της περιοχής (με μικρής ποσότητας, δύσοσμο ούρο) για τα αρσενικά, καθώς και η διαρκής ανησυχία ή το επίμονο νιαούρισμα (για τις γάτες) για τα θηλυκά, κατά την περίοδο του οίστρου τους.

  4. Αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων: Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα, καθώς οι κυήσεις αυτές, οδηγούν, στη γέννηση κουταβιών ή γατιών, που πολύ δύσκολα μπορούν να υιοθετηθούν και γιγαντώνουν, το ήδη τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Κίνδυνοι επιπλοκών από τη γενική αναισθησία, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου: Οι επιπλοκές αυτές όμως είναι πολύ σπάνιες, καθώς το χειρουργείο, θεωρείται ρουτίνας, ενώ τα ζώα που χειρουργούνται είναι μικρά σε ηλικία, επομένως η κατάσταση της υγείας τους είναι αρκετά καλή και τους επιτρέπει να υποστηρίξουν την αναισθησία.

  2. Τάση παχυσαρκίας: Μετά την στείρωση, έχουμε συνήθως πτώση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους του ζώου, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία του. Το ενδεχόμενο αυτό όμως εξαλείφεται, αν η καθημερινή άσκηση δεν παραμελείται και αν αλλάξει η ποσότητα καθώς και η ποιότητα του φαγητού του, επιλέγοντας ειδική τροφή για στειρωμένα ζώα.

112 views0 comments
bottom of page