top of page
Γινάργυρος Ελευθέριος

Ιός της λευχαιμίας της γάτας - Feline Leukemia Virus (FeLV)


Ο ιός της λευχαιμίας της γάτας (FeLV), είναι ίσως από τους σημαντικότερους ιούς, που μπορεί να προσβάλουν το κατοικίδιο αυτό. Περίπου το 1/3 των γατών που έρχονται σε επαφή με τον ιό, αναπτύσσουν μόνιμη λοίμωξη, η οποία σχεδόν πάντα είναι θανατηφόρα. Η λοίμωξη αυτή, μπορεί να προκαλέσει μια ευρεία γκάμα κλινικών συμπτωμάτων, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού, κάνοντας τις γάτες πιο ευαίσθητες σε άλλες λοιμώξεις. Η επίδραση που έχει η πάθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα, μοιάζει με την αντίστοιχη που έχει το AIDS των ανθρώπων, μόνο που ο FeLV προσβάλει μόνο γάτες. Δεν μπορεί να προσβάλει ανθρώπους, ή άλλα είδη ζώων, όπως ο σκύλος.

Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Ο FeLV ανιχνεύεται στα σωματικά υγρά των προσβεβλημένων γατιών και κυρίως στο σάλιο τους. Ο ιός μεταδίδεται όταν μια γάτα γλείφει την άλλη, αν δύο γάτες μοιράζονται το ίδιο bowl φαγητού ή την ίδια αμμοδόχο, όπως επίσης και με το φτάρνισμα ή το δάγκωμα άρρωστου γατιού. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή ακόμα και από την μάνα στα μικρά της, μέσω του πλακούντα, ή του γάλακτος που τα θηλάζει.

Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει η γάτα μου FeLV;

Περίπου 1 στις 100 γάτες παρουσιάζει επίμονη λοίμωξη, πράγμα που σημαίνει, ότι ο ιός έχει μόνιμη παρουσία στο σώμα της. Όταν αρκετές γάτες ζουν στο ίδιο σπίτι, αυξάνεται η πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί από το ένα ζώο στο άλλο και έτσι να επηρεαστεί μεγαλύτερος αριθμός γατιών. Οι πιθανότητες μια γάτα να εκτεθεί στον ιό, αυξάνονται με την ηλικία. Παρ' όλα αυτά και τα νεαρά ζώα (κάτω των 6 μηνών), είναι αρκετά ευπαθή στο να μολυνθούν από τον ιό και το 1/3 από αυτά, θα εκδηλώσει κιόλας τη νόσο.

Τι ακριβώς προκαλεί ο ιός της λευχαιμίας;

Στο 50% του πληθυσμού των γατιών, που καταλήγουν από τη νόσο, βασική αιτία είναι η καταστροφή των λευκών τους αιμοσφαιρίων, των κυττάρων δηλαδή που αποτελούν τη βασική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Η καταστροφή αυτή, αφήνει την γάτα εκτεθειμένη στις λοιμώξεις, από όλα τα υπόλοιπα μικρόβια. Οι αμέσως σημαντικότερες επιπτώσεις της νόσου αυτής, είναι η αναιμία και ο καρκίνος. Στα υπόλοιπα περιστατικά, συμπτώματα μπορεί να αποτελούν: η στειρότητα, οι αποβολές, η γέννηση θνησιγενών ή πολύ αδύναμων μικρών, η φλεγμονή των οφθαλμών, η ραγδαία απώλεια βάρους, οι γαστρεντερικές νόσοι, ή η καταστροφή των νευρώνων. Μια μολυσμένη γάτα, μπορεί να φαίνεται υγιής για αρκετούς μήνες, δυστυχώς όμως, περίπου το 80% καταλήγει μέσα σε 3 χρόνια, από την στιγμή της μόλυνσης.

Μπορούμε να καταλάβουμε αν μια γάτα είναι μολυσμένη, πριν εμφανίσει συμπτώματα;

Ο FeLV είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε, αν η γάτα σας πάσχει από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Υπάρχουν αιματολογικά test που μπορούν να μας δείξουν αν το ζώο έχει έρθει σε επαφή με τη νόσο. Ένα θετικό αποτέλεσμα στο test αυτό, δεν είναι κατ' ανάγκη καταστροφικό, καθώς μπορεί απλά να σημαίνει ότι το ζώο σας είχε μολυνθεί παλιότερα, αλλά τώρα έχει αναπτύξει ανοσία στον ιό. Αντίστοιχα, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι απόλυτα καθησυχαστικό, καθώς μπορεί η λοίμωξη να είναι αρκετά πρόσφατη και ο οργανισμός της γάτας σας να μην έχει προλάβει να αντιδράσει (να παράγει δηλαδή αντισώματα). Είναι αρκετά σύνηθες να γίνονται δύο tests, με διαφορά κάποιων εβδομάδων, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε πιο αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία του κατοικίδιου σας.

Μπορεί ο ιός της λευχαιμίας να θεραπευτεί;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η λοίμωξη, αν αυτή έχει ήδη εγκατασταθεί. Οι διάφορες θεραπείες θα κάνουν απλά τη γάτα σας να νιώσει καλύτερα για κάποιο χρονικό διάστημα, ή θα την θεραπεύσουν από άλλες ασθένειες, τις οποίες κόλλησε εξαιτίας του FeLV. Τα εμβόλια που υπάρχουν κατά της λευχαιμίας, έχουν ποσοστό αποτελεσματικότητας 80%, σε γάτες με αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από την νόσο. Το πρώτο εμβόλιο μπορεί να γίνει από την ηλικία των 8 εβδομάδων και άνω, ενώ για την διατήρηση της προστασίας του απαιτούνται ετήσιοι επανεμβολιασμοί. Δυστυχώς, αν η γάτα σας έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό, είναι πλέον αργά για να την εμβολιάσετε. Επειδή ο εμβολιασμός ενάντια της λευχαιμίας, δεν περιλαμβάνεται στο σύνηθες εμβολιακό πρόγραμμα της γάτας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με την αναγκαιότητα του.

Τα εμβόλια απέναντι στον FeLV είναι επικίνδυνα;

Τα εμβόλια απέναντι στον FeLV είναι ασφαλέστατα και το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, είναι μια τοπική αντίδραση, σαν "γρομπαλάκι", στο σημείο της έγχυσης. Αν έχετε μόνο μια γάτα, η οποία ζει κιόλας αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, τότε αυτή δεν εμφανίζει μεγάλο κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό, οπότε ίσως σε αυτήν το εμβόλιο δεν είναι τόσο απαραίτητο. Αν έχετε πολλές γάτες στο σπίτι ή αν θέλετε να πάρετε μια καινούργια, τότε το καλύτερο θα ήταν να ελεγχθούν όλες τους για FeLV και αυτές που είναι αρνητικές, να εμβολιαστούν εγκαίρως, πριν έρθει το καινούργιο γατάκι.

Η γάτα μου βγήκε θετική στο test του FeLV, τώρα τι κάνω;

Αν δύο αιματολογικά tests, με διαφορά κάποιων εβδομάδων, βγουν θετικά στα αντισώματα απέναντι στον FeLV, τότε μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά, ότι το κατοικίδιο σας έχει μολυνθεί από την νόσο. Η μολυσμένη γάτα, θα πρέπει να μένει σε ξεχωριστό χώρο από τα άλλα γατιά (ακόμα και αν αυτά είναι εμβολιασμένα) και καλό θα ήταν να μην βγαίνει σε εξωτερικούς χώρους.

Πότε είναι ασφαλές να φέρω στο σπίτι μια καινούργια γάτα;

Η καινούργια σας γάτα, είναι σχετικά απίθανο να μολυνθεί από το περιβάλλον του σπιτιού σας. Ο ιός, δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το σώμα του ξενιστή του. Παρ' όλα αυτά, θα ήταν καλό για κάθε ενδεχόμενο, να πλυθούν όλα τα bowls των γατιών σας με ζεστό νερό και σαπούνι και οι επιφάνειες να απολυμανθούν με ένα ασθενές διάλυμα χλωρίνης, πριν φέρετε την καινούργια γάτα στο σπίτι.

1,266 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page