top of page
  • Γινάργυρος Ελευθέριος

Καρκίνος του μαστού


Ο καρκίνος του μαστού, εμφανίζεται συχνότερα σε θηλυκά, ηλικιωμένα κατοικίδια, τα οποία δεν έχουν ακόμα στειρωθεί. Αν και το ακριβές αίτιο, που προκαλεί την εμφάνιση του, μας είναι ακόμα άγνωστο, σίγουρα οι θηλυκές ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Οποιαδήποτε ύποπτη μάζα στη περιοχή του στήθους του ζώου, θα πρέπει να εξετάζεται το συντομότερο δυνατό από τον κτηνίατρο σας.

Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ως καρκίνο του μαστού ορίζουμε, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, μη φυσιολογικών κυττάρων του μαστικού αδένα. Αν δεν αντιμετωπιστούν, κάποιοι τύποι αυτού του καρκίνου, μπορεί να παρουσιάσουν μεταστάσεις σε άλλους μαστούς, στα λεμφογάγγλια, στους πνεύμονες ή σε άλλα όργανα του σώματος.

Αν και θεωρητικά, οποιοδήποτε κατοικίδιο μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, συχνότερα παρουσιάζεται σε θηλυκά, ηλικιωμένα ζώα, που δεν έχουν ακόμα στειρωθεί. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 50% των καρκίνων του μαστού στον σκύλο είναι κακοήθεις, ενώ στις γάτες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 75% ή και παραπάνω.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του μαστού;

Τα ακριβή αίτια, που προκαλούν την εμφάνιση του καρκίνου στους μαστικούς αδένες, μας είναι ακόμα άγνωστα. Παρ' όλα αυτά, θηλυκά ζώα που στειρώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την πρώτη τους περίοδο, έχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με άλλα, οπότε υποπτευόμαστε, ότι οι θηλυκές ορμόνες παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, τα γονίδια ίσως επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι συγκεκριμένα γονίδια υπερεκφράζονται σε σκύλους που εμφανίζουν αυτή τη πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση σκληρών οζιδίων στην περιοχή γύρω από τις θηλές, εμφάνιση ελκών στην ίδια περιοχή και πρησμένες ή/και φλεγμαίνουσες θηλές με ή χωρίς την παρουσία εκκρίματος.

Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε εάν ένα οζίδιο είναι καρκινικό, απλά και μόνο πιάνοντας το. Κάθε οζίδιο στην περιοχή των μαστών έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι καρκινικής προέλευσης, γι' αυτό και είναι σημαντικό, αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, να προσκομίζετε το ζώο αμέσως στον κτηνίατρο σας.

Οι μάζες που οφείλονται σε καρκίνο του μαστού, είναι συνήθως σκληρές και οζώδεις. Μπορεί να εντοπίζονται μόνο σε έναν ή και σε περισσότερους μαστούς. Συνήθως το δέρμα που τις περιβάλλει είναι μολυσμένο ή παρουσιάζει έλκη. Οι θηλές του προσβεβλημένου μαστού είναι κόκκινες και οιδηματικές και μπορεί να παρουσιάζουν έκκριμα.

Οζίδιο καρκίνου του μαστού

Πώς θα διαγνώσει ο κτηνίατρος μου τον καρκίνο του μαστού;

Η χειρουργική βιοψία, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα, ακόμα και μετά από το χειρουργείο αφαίρεσης του οζιδίου. Επιπλέον οι αιματολογικές εξετάσεις και οι ακτινογραφίες είναι πολύ σημαντικές προκειμένου να διαπιστώσουμε, εάν καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε ζώα με μεγάλους όγκους, μπορούμε να κάνουμε αναρρόφηση κυττάρων από τη μάζα με βελόνα, μια διαδικασία που περιλαμβάνει να τρυπήσουμε την μάζα με βελόνα και να αναρροφήσουμε κύτταρα από αυτή, για να τα εξετάσουμε στο μικροσκόπιο. Κάτι τέτοιο, γίνεται πιο δύσκολο σε ζώα με μικρές μάζες, ή σε γάτες. Επιπλέον, επειδή συνήθως η βιοψία μας παρέχει ένα μεγαλύτερο κομμάτι ιστού (κάτι που δίνει περισσότερες πιθανότητες για μια τελική γνωμάτευση), αυτή είναι η διαδικασία που προτιμάται. Επειδή όμως η βιοψία συνήθως απαιτεί κάποια μορφή ηρέμησης ή ακόμα και αναισθησίας, το πιθανότερο είναι πως ο κτηνίατρος σας θα σας ζητήσει κάποιο προαναισθητικό έλεγχο, καθώς και κάποιες εξετάσεις αίματος.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;

Η πρόωρη διάγνωση και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση της μάζας, αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική μέθοδο. Πριν πραγματοποιήσει το χειρουργείο, το πιθανότερο είναι πως ο κτηνίατρος σας θα σας ζητήσει κάποιες εξετάσεις αίματος, καθώς και ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες του θώρακα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς μας βοηθούν να ελέγξουμε τους πνεύμονες για μεταστάσεις, αλλά και οι ακτινογραφίες κοιλίας, καθώς μπορεί να μας παρουσιάσουν συμπτώματα διογκωμένων λεμφαδένων. Αν οι ακτινογραφίες δεν παρουσιάσουν ενδείξεις μετάστασης, τότε η πρόγνωση του περιστατικού είναι αρκετά καλύτερη.

Εφόσον το κατοικίδιο σας δεν έχει στειρωθεί ακόμα, είναι πολύ πιθανό, ο κτηνίατρος σας να σας προτείνει να στειρωθεί, παράλληλα με το χειρουργείο αφαίρεσης του όγκου.

Μπορεί να αποφευχθεί ο καρκίνος του μαστού;

Η στείρωση των θηλυκών ζώων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πρώτη τους περίοδο, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να αποφύγετε τον καρκίνο του μαστού. Ακόμη και στειρώνοντας το ζώο σας μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να μειώσετε αρκετά τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου όγκου. Τα ζώα τα οποία στειρώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

59 views0 comments
bottom of page