top of page
  • Γινάργυρος Ελευθέριος

Εμετός και διάρροια


Ο εμετός ή/και η διάρροια, εμφανίζονται αρκετά συχνά στα ζώα συντροφιάς. Και τα δύο, δεν αποτελούν πάθηση, αυτή καθ' αυτή, αλλά εμφανίζονται ως συμπτώματα άλλων παθήσεων. Δυστυχώς, υπάρχει μια τεράστια γκάμα ασθενειών, στη συμπτωματολογία των οποίων εντάσσονται τα συμπτώματα αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο εμετός ή/και και η διάρροια, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ακόμη και χωρίς να έχουμε βρει ακριβώς το αίτιο, το οποίο τα προκάλεσε. Παρ' όλα αυτά, το ιστορικό του ζώου, αλλά και οι πληροφορίες, που παρέχετε στον κτηνίατρο σας, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου αυτός να αποφασίσει, για το εάν μιλάμε για ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Τι ακριβώς είναι ο εμετός και η διάρροια;

Διάρροια, προκύπτει συνήθως, όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο, είναι κυρίως υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού, με αποτέλεσμα, αν για κάποιο λόγο διαταραχτεί η λειτουργία αυτή, να έχουμε την παραγωγή αρκετά υδαρών κοπράνων. Ο εμετός, προκύπτει όταν το περιεχόμενο του στομάχου, εξέρχεται μέσω του στόματος. Αρκετά συχνά, αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό του οργανισμού, προκειμένου να απαλλαχθεί από τοξικές ουσίες, ή να μειώσει τον φόρτο του στομάχου. Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τον εμετό από την αναγωγή. Αν και τα δύο μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, οι αναγωγές συνήθως συμβαίνουν σχεδόν αμέσως μετά το γεύμα, το περιεχόμενο τους είναι κατά βάση άπεπτο και το ζώο προσπαθεί να το ξανά φάει. Τα αίτια της διάρροιας, όσο και του εμετού, περιλαμβάνουν: ιογενείς, βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις, απότομες αλλαγές της διατροφής, έντονο άγχος ή/και ενθουσιασμό, δηλητηριάσεις, έμφραξη κάποιου σημείου της πεπτικής οδού ή και βλάβη σε κάποιο άλλο όργανο (π.χ νεφρά ή ήπαρ).

Πώς θα ξέρω αν το ζώο μου έχει εμετό ή διάρροια;

Λίγο πριν τον εμετό, έχουμε έντονες συσπάσεις των κοιλιακών μυών. Επιπλέον το ζώο σας μπορεί να εμφανίσει έντονη σιελόρροια ή να φαίνεται σαν να καταπίνει αρκετά συχνά. Αν εμφανίζει διάρροια, πιθανότατα, οι κενώσεις του θα είναι αρκετά συχνότερες και μπορεί να έχει και "ατυχήματα" μέσα στο σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις, απλά και μόνο το περιεχόμενο των κενώσεων του είναι πιο υδαρό από ότι συνήθως.

Είναι απαραίτητο να πάω το ζώο μου στον κτηνίατρο;

Και τα δύο αυτά συμπτώματα, συνήθως οφείλονται είτε σε οξείες παθήσεις (που διαρκούν 1 με 2 μέρες το πολύ και μετά περνάνε), είτε σε πιο χρόνια προβλήματα, τα οποία είναι και τα πιο σοβαρά. Αν το ζώο σας δεν έχει πεσμένη διάθεση, ή δε φαίνεται να χάνει βάρος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε αρχικά, είναι να του απομακρύνεται το φαγητό για μια μέρα και στη συνέχεια να του δώσετε μια ελαφριά δίαιτα, για 3 με 4 ημέρες, π.χ. κοτόπουλο με ρύζι. Επίσης, θα ήταν καλό, την πρώτη ημέρα η κατανάλωση του νερού να γίνεται σταδιακά και να μην είναι αυτό συνεχώς στη διάθεση του ζώου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας και να του εκθέσετε λεπτομερώς το πρόβλημα, ώστε αυτός να σας συμβουλεύσει καταλλήλως.

Ποια είναι τα σημάδια ενός σοβαρότερου προβλήματος;

Αν η διάρροια ή ο εμετός, συνεχίζονται για πάνω από 24 ώρες, παρά τη νηστεία, τότε το ζώο σας μπορεί να αφυδατωθεί σε επικίνδυνο βαθμό και θα πρέπει να πάει στον κτηνίατρο. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας κατευθείαν, αν πρόκειται για κουτάβι (μιας και αφυδατώνονται πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες, αν παρατηρήσετε αίμα στον εμετό ή την διάρροια ή αν τα κόπρανα του ζώου σας είναι μαύρα (ένδειξη εσωτερικής αιμορραγίας). Ποτέ μην χορηγείτε στο ζώο σας φάρμακα από το δικό σας φαρμακείο, χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας, καθώς αρκετά από αυτά μπορεί να είναι τοξικά για τον οργανισμό του.

Το χρωματολόγιο των κοπράνων του ζώου σας

Τι θα χρειαστεί να γνωρίζει ο κτηνίατρος μου;

Ο κτηνίατρος σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ζώο, όπως:

Πώς είναι η όρεξη και η διάθεση του;

Έφαγε τίποτα ασυνήθιστο τελευταία;

Παρατηρήσατε κάτι ασυνήθιστο σχετικά με το χρώμα του εμετού ή της διάρροιας;

Πότε άρχισε και πόσο συχνά εμφανίζει τα συμπτώματα αυτά το ζώο σας;

Υπάρχουν άλλα ζώα στο σπίτι και αν ναι έχουν επηρεαστεί και αυτά;

Μήπως το ζώο σας τρώει υπολείμματα δικού μας φαγητού;

Του δόθηκε τελευταία κάποια θεραπεία ή υπάρχει περίπτωση να εκτέθηκε σε δηλητηριώδεις ουσίες (π.χ. ποντικοφάρμακο);

Αναλογιστείτε όλες αυτέ τις ερωτήσεις πριν πάτε στον κτηνίατρο σας και σκεφτείτε μήπως μπορείτε να βρείτε κάποιον αιτιολογικό παράγοντα για τα συμπτώματα αυτά.

Τι θα γίνει αν το πρόβλημα επιμείνει;

Αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για πάνω από μια ημέρα, είναι αναγκαίο να προσκομίσετε το ζώο στον κτηνίατρο σας. Αυτός θα πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις, προκειμένου να ανακαλύψει το αίτιο των συμπτωμάτων. Είναι πιθανό να σας ζητήσει να του προσκομίστε ένα δείγμα κοπράνων, για να το ελέγξει για την ύπαρξη βακτηρίων, ή παρασίτων. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλείσουμε την πιθανότητα της λοίμωξης, ή της ύπαρξης άλλων παθήσεων στα νεφρά ή στο ήπαρ. Τέλος είναι πιθανό το ζώο σας να χρειαστεί κάποιες ακτινογραφίες ή/και υπέρηχο, προκειμένου να εξακριβώσουμε, αν υπάρχει κάτι παθολογικό στο έντερο του, ή αν έχουμε κάποια έμφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα ενοχλητικές, τόσο για το ίδιο σας το ζώο, όσο και για σας. Πάντοτε, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 24 ώρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας, έτσι ώστε αυτός να εξετάσει το κατοικίδιο σας.

701 views0 comments
bottom of page