top of page
Γινάργυρος Ελευθέριος

Σπίτια με πολλές γάτες


Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των γατιών που υιοθετούνται και επομένως, αύξηση και στον αριθμό των γατιών που συναντάμε ανά σπίτι. Αν και παλιότερα πιστεύαμε ότι οι γάτες είναι πολύ μοναχικά ζώα, πλέον έχει αποδειχθεί, ότι κάποιες από αυτές μπορεί να συνυπάρχουν πολύ εύκολα με άλλες γάτες. Το εάν αυτές θα συνυπάρξουν αρμονικά, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία τους, από τις παλιότερες εμπειρίες τους με άλλες γάτες, από το σπίτι στο οποίο ζουν και το περιβάλλον του και τέλος από τις παροχές εντός οικίας, που είναι διαθέσιμες ανά γάτα.

Πώς θα πρέπει να συστήσω μια καινούργια γάτα στις υπόλοιπες;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν θέλετε να συστήσετε μια γάτα σε άλλες, είναι να το πραγματοποιήσετε με πολύ αργά βήματα. Οι γάτες αναγνωρίζουν η μια την άλλη μέσω της μυρωδιάς, με αυτές που ανήκουν στην ίδια ομάδα, να μοιράζονται συνήθως μια κοινή μυρωδιά. Επομένως, αν θέλετε οι υπόλοιπες γάτες σας να δεχθούν την καινούργια γάτα, σαν μέλος της ομάδας τους, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναπτύξουν μια κοινή μυρωδιά. Αρχικά, κρατήστε τις χωριστά για ένα διάστημα και αλλάξτε τους εναλλάξ τα κρεβατάκια ή τα σεντόνια τους, έτσι ώστε να συνηθίσουν σταδιακά η μια την μυρωδιά της άλλης. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με τα δοχεία του φαγητού τους.

Το επόμενο βήμα είναι να αφήνετε τις γάτες να βλέπουν η μια την άλλη, χωρίς να έχουν όμως φυσική επαφή (π.χ μέσω μιας γυάλινης πόρτας). Θα πρέπει να επιβραβεύετε τις γάτες σας (με επιδοκιμασίες ή λιχουδιές), αν επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά, παρουσία των άλλων γατιών. Αν σε οποιοδήποτε στάδιο της προσαρμογής, κάποια από τις γάτες εκδηλώσει επιθετική ή αγχώδη συμπεριφορά, τότε πηγαίνετε πίσω ένα βήμα. Μόνο αν όλες οι γάτες συμπεριφέρονται ήρεμα, όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, τις αφήνουμε να συνυπάρχουν στο ίδιο δωμάτιο, επιβραβεύοντας ξανά, αυτές που δείχνουν καλή και ήρεμη συμπεριφορά. Η πρώτη συνάντηση, συχνά μας προδιαθέτει για την σχέση που θα έχουν οι γάτες στη συνέχεια, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τα βήματα που προαναφέρθηκαν αργά και σταθερά.

Πόσες αμμοδόχοι χρειάζονται σε ένα σπίτι με πολλές γάτες και που θα πρέπει να τοποθετούνται;

Οι γάτες στην πλειοψηφία τους, δεν θέλουν να μοιράζονται την αμμοδόχο τους με άλλη γάτα, ούτε και να χρησιμοποιούν μια βρώμικη αμμοδόχο (είτε αυτή λερώθηκε από τις ίδιες, είτε από άλλη γάτα). Ο κανόνας είναι, ότι ένα σπίτι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μια αμμοδόχο παραπάνω από τον αριθμό των γατιών του (π.χ. αν στο σπίτι υπάρχουν 2 γάτες, τότε θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 3 αμμοδόχους). Οι αμμοδόχοι θα πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες και ποτέ σε σειρά. Επιπλέον, επειδή οι γάτες θεωρούν πως είναι ευάλωτες όταν χρησιμοποιούν την αμμοδόχο, αυτή θα πρέπει να τοποθετείται σε ένα ήσυχο μέρος, όπου η πιθανότητα να διακόψει κάποιος την γάτα, είναι μικρή. Παρ' όλα αυτά, αν χρησιμοποιείτε ένα πολύ ήσυχο μέρος, μην ξεχνάτε πως η αμμοδόχος είναι εκεί, καθώς θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.

Τι να κάνω αν ξαφνικά κάποιες από τις γάτες αρχίζουν να μην τα πηγαίνουν καλά;

Το πρώτο βήμα, είναι να αναγνωρίσετε τις γάτες αυτές, που δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Πιθανότατα, αν κρατάτε ένα ημερολόγιο της σύγκρουσης που προέκυψε, αυτό θα σας διευκολύνει να αναγνωρίσετε πιο εύκολα όλες τις γάτες που εμπλέκονται σε αυτή. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις γάτες αυτές χωριστά την μια από την άλλη, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν περεταίρω συγκρούσεις. Έπειτα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας. Είναι αρκετά πιθανό, μια γάτα να συμπεριφέρεται επιθετικά προς τις άλλες, λόγω πόνου ή δυσφορίας.

Υπάρχει ένας ιδανικός αριθμός γατιών που μπορεί να συνυπάρξουν χωρίς πρόβλημα;

Δυστυχώς ένας τέτοιος αριθμός δεν υπάρχει. Άλλες γάτες εκτιμούν ιδιαίτερα την μοναχικότητα, ενώ κάποιες άλλες θα μοιράζονταν το σπίτι τους με χαρά. Υπάρχει όμως ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζει την συνύπαρξη μεταξύ των γατών, όπως ο αριθμός των διαθέσιμων παροχών εντός σπιτιού (π.χ. αριθμός αμμοδόχων, διαθέσιμα μέρη για ξεκούραση - νερό - φαγητό, μέγεθος του σπιτιού, ποιότητα των χώρων που διαθέτει, με τα ενιαία π.χ. σπίτια να μην διαθέτουν αρκετούς χώρους, όπου μια γάτα μπορεί να απομονωθεί) ή οι πρότερες εμπειρίες της γάτας, κατά την κοινωνικοποίηση της με άλλες γάτες.

Είναι προτιμότερο να έχω γάτες του ιδίου φύλου;

Οι αγέλες των γατιών στη φύση, συνήθως αποτελούνται από συγγενή θηλυκά (μητέρες, κόρες, αδερφές, θείες κτλ) και τα μικρά παιδιά τους (αρσενικά και θηλυκά). Τα ενήλικα αρσενικά, ζουν συνήθως στο περιθώριο τέτοιων ομάδων. Γι' αυτό και θεωρούταν πως στα σπίτια με πολλές γάτες, το καλύτερο θα ήταν, αυτές να είναι κυρίως θηλυκές (και συγγενείς αν γίνεται) με έναν το πολύ αρσενικό. Παρ' όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει, πως το φύλο δεν παίζει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ των γατιών του ίδιου σπιτιού.

Ποιόν τύπο γάτας είναι καλύτερο να συστήσω στις γάτες που έχω ήδη;

Αν έχετε ήδη παραπάνω από μια γάτες στο σπίτι, οι οποίες συνυπάρχουν ειρηνικά, θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά σοβαρά τι πλεονεκτήματα θα έχει η προσθήκη μιας επιπλέον γάτας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, η προσθήκη αυτή να διαταράξει τις ισορροπίες που έχουν σχηματιστεί. Εφόσον όμως είστε πεπεισμένοι για την απόκτηση μιας επιπλέον γάτας, ένα μικρό γατάκι είναι πάντα πιο εύκολο να ενσωματωθεί σε μια ομάδα ενήλικων γατιών από ότι ένα ήδη ενήλικο.

Είμαι σχεδόν όλη μέρα στη δουλειά και σκέφτομαι να πάρω γάτα. Είναι καλύτερο να πάρω δυο για να μην αισθάνονται μοναξιά;

Αν σκέφτεστε μικρά γατάκια, τότε το να πάρετε δυο δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα, μιας και το πιο πιθανό είναι ότι θα αναπτύξουν μια ιδιαίτερη φιλία και θα βρουν αρκετές ευκαιρίες για παιχνίδι. Το προτιμότερο θα ήταν τα γατάκια αυτά να προέρχονται και από τη ίδια γέννα, στην περίπτωση όμως που δεν γίνεται, εφαρμόστε τα βήματα κοινωνικοποίησης, που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν όμως σκέφτεστε ενήλικες γάτες, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για γάτες, που ζούσαν ήδη μαζί, χωρίς προβλήματα. Τα καταφύγια, συνήθως διαθέτουν κάποια τέτοια ζεύγη ενήλικων γατιών προς υιοθεσία. Δεν προτείνεται να διαλέξετε δυο γάτες εντελώς άγνωστες μεταξύ τους, καθώς η πιθανότητα να τα πάνε καλά, είναι αρκετά μικρότερη.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ράτσες που τα πηγαίνουν καλύτερα μεταξύ τους;

Δεν έχει επιβεβαιωθεί πως κάποια φυλή είναι περισσότερο κοινωνική από κάποια άλλη. Ουσιαστικά, οι αποκλίσεις στη συμπεριφορά των γατιών της ίδιας φυλής, δεν διαφέρουν από αυτές των ημίαιμων γατιών. Πιο σημαντικούς παράγοντες, αποτελούν η ορθή κοινωνικοποίηση με τις άλλες γάτες, ειδικά την ευαίσθητη περίοδο της ανάπτυξης, η σωστή και σταδιακή εισαγωγή στην ομάδα των ήδη υπάρχοντων γατιών, αλλά και ένα σπίτι με τους κατάλληλους χώρους για να τα υποστηρίξει.

Είναι καλή ιδέα να ταΐζω τις γάτες μου μαζί;

Δυστυχώς όχι. Αν και τα μικρά γατάκια με μεγάλη χαρά θα φάνε όλα μαζί, στο ίδιο μέρος, ή ακόμα και από το ίδιο πιάτο, δεν προτείνεται αυτή η πρακτική να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση τους. Αν η γάτα αισθάνεται ότι απειλείται όταν τρώει ή ότι θα πρέπει να παλέψει για το φαγητό της, τότε είναι πολύ εύκολο να προκύψουν διαμάχες. Το καλύτερο σε ένα σπίτι με πολλές γάτες, θα ήταν να υπάρχουν αρκετά μέρη ταΐσματος και σε ξεχωριστά δωμάτια ακόμα, αν γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα μέρη ξεκούρασης, καθώς και για τα δοχεία του νερού. Βεβαιωθείτε, πως διαθέτετε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω, για κάθε γάτα.

Πήρα καινούργια γάτα και τώρα μια από τις γάτες που ήδη είχα, άρχισε να ουρεί μέσα στο σπίτι. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορώ να το σταματήσω;

Μια γάτα, μπορεί να ουρεί εκτός της αμμοδόχου της, για διάφορους λόγους. Το πρώτο βήμα, είναι να αναγνωρίσετε ποιο γατί ουρεί εκτός της αμμοδόχου του και αν αυτό το γατί ουρεί ("λιμνούλα ούρου σε οριζόντια επιφάνεια) ή ψεκάζει (συνήθως σε κάθετες επιφάνειες, από το ύψος της ουράς του ζώου και κάτω, ενώ μπορεί να κυλήσει και σε οριζόντιες επιφάνειες). Ο "ένοχος", θα πρέπει να επισκεφθεί τον κτηνίατρο, για να βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι πίσω από την συμπεριφορά του. Η ούρηση ή το ψέκασμα, μπορεί να συνδέονται με το καινούργιο γατί με αρκετούς τρόπους, για παράδειγμα φόβος προς το καινούργιο γατί, ανασφάλεια που προκαλείται από αυτό ή περιορισμένος αριθμός αμμοδόχων. Μπορεί όμως και το πρόβλημα αυτό να προκαλείται από κάποιον άλλο λόγο και η εμφάνιση του, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να αποτελεί απλά σύμπτωση. Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος σας θα σας στρέψει προς την κατάλληλη κατεύθυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

221 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page